Allt du behöver göra för att komma igång är att fylla i din e-postadress och välja ett lösenord

Abonnemanget upphör per automatik

Tack för din registrering.
Du får snart ett e-postmeddelande som bekräftar din e-postadress: {emailAddress}.
Om du inte får något e-postmeddelande, kontrollera stavningen på din e-postadress eller titta i mappen för skräppost.
Logga in Tillbaka till Medibas

Inte ens en superhjälte kan ha koll på allting hela tiden!

Därför samlar, sållar och sätter våra erfarna medicinska redaktörer aktuell kunskap i sitt sammanhang åt dig. Kom igång med Medibas idag! Prova 30 dagar bindningsfritt och helt utan kostnad.

 

 

 

Några av våra nöjda kunder

Idén om Medibas

Av läkare för läkare

Skapandet av Medibas har pågått sedan 1997 när våra grundare – med Terje Johannessen, professor i allmänmedicin, i spetsen  tröttnade på att slå i handböcker och söka i högar av foldrar och faxutskrifter i jakt på aktuella riktlinjer och behandlingsrekommendationer. 


Dr Terje Johannessen ville skapa ett verktyg där allt detta fanns samlat på ett ställe.

Idag är Medibas Sveriges mest omfattande kunskapsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal. Medibas täcker ett stort antal ämnesområden och håller hög vetenskaplig kvalitet. Evidensbaserad medicin är kärnan, och redaktionen med erfarna allmänläkare uppdaterar kontinuerligt verktyget utifrån nya vetenskapliga rön och riktlinjer. Medibas tillhandahåller allt du behöver om sjukdomar, behandlingar, symtom, differentialdiagnoser och mycket mer.

Varför använder fler och fler läkare Medibas?

 • Direkt tillgång till information
 • Omfattande och kliniskt relevant
 • Smidigare kommunikation med patienter
 • Uppdaterat och kvalitetskontrollerat
 • Allt är på svenska
 • Finansiellt oberoende
 • Ett beprövat koncept
 • Direkt tillgång till information

  Medibas samlar all den information som en allmänläkare behöver i sin kliniska vardag. Slut på sökande efter symtom, diagnoser eller behandlingar i böcker, databaser och på webbsidor – Medibas har allt du kan behöva. Ta del av mer än 2000 artiklar för professionerna. Innehållet i Medibas täcker även mer ovanliga sjukdomar.

 • Omfattande och kliniskt relevant

  Medibas målsättning är att tillhandahålla bästa möjliga verktyg för att underlätta din kliniska vardag, med all information du kan behöva. Utvecklat och uppdaterat av erfarna allmänläkare för att försäkra att du finner det du söker före, under eller efter patientmötet – eller när du vill lära dig mer om ett ämne. Med mer än 2000 artiklar för professionerna finns allt du behöver – och mer därtill!

 • Smidigare kommunikation med patienter

  Våra över 2000 patientinformationer gör det enkelt att ge patienten den information du vill förmedla, under konsultationen eller efter. Informationen omfattar sjukdomar, behandlingar och procedurer. Texterna är färdiga att skriva ut eller skickas via egna system. Det finns även bilder och animationer som i detalj beskriver en mängd medicinska tillstånd.

 • Uppdaterat och kvalitetskontrollerat

  Medibasredaktion och dess nätverk med över 200 specialister samlar och sammanfattar nya vetenskapliga studier, reviews, nationella riktlinjer och rekommendationer, och förädlar detta till viktig och användbar information i det dagliga patientmötet. Medibas ger dig evidensbaserad information som är kvalitetskontrollerad och som uppdateras kontinuerligt.

 • Allt är på svenska

  Alla våra artiklar är på svenska och skrivna i enlighet med svenska riktlinjer och rekommendationer. Även kundsupport sker på svenska.

 • Finansiellt oberoende

  Medibas finansieras av abonnemangsavgifter. Därför existerar ingen finansiell påverkan på innehållet, exempelvis från läkemedelsindustrin. Det förekommer ingen form av reklam på Medibas plattform.

 • Ett beprövat koncept

  Medibas bygger på NEL, Norsk Elektronisk Legehåndbok. NEL grundades 1997 och används för närvarande av 95% av läkarna inom primärvården i Norge. De Danske Regioner driver en version av NEL som är tillgänglig för all hälso- och sjukvårdspersonal i Danmark. Den svenska versionen, Medibas, har sedan lanseringen år 2013 vunnit 30% av allmänläkarnas förtroende och fortsätter att växa.

 • Lättnavigerat och snabbt

  Medibas ger oss ett lättnavigerat, lagom kortfattat kunskapsstöd för att snabbt kunna repetera och hitta fakta inför, efter och till och med under patientmöten. 

  Vi har också stor glädje av uppskattad patientinformation som kan skrivas ut och delges i samband med konsultationen.

  Karl-Patrik Jonsson, Husläkare och verksamhetschef Kungsholmsdoktorn
 • Perfekt för att som rutinerad hålla sig uppdaterad

  Medibas är ett verktyg som har blivit en daglig vana för många medarbetare i vårt område. Det är perfekt för att en rutinerad håller sig uppdaterad och för nya medarbetare att kunna få undervisningen på ett enkelt sett. 

  Dessutom används det mycket patientinformation, som vi skickar direkt till patienten eller skriver ut. Detta som ett komplement till den befintliga informationen på 1177.

  Gudrun Greim, enhetschef Närhälsan Fristad vårdcentral och utbildningscentrum
 • Bäst på medicinsk information

  Den absolut bästa hemsida jag varit med om när det kommer till medicinsk information. 

  Marcus Schönbeck, läkarstudent t7 , Lunds universitet
 • Toppen att visa för patienten själv

  Jag använder Medibas inför patientmöten. Det brukar kännas klokt att vara lite uppdaterad på vederbörandes diagnos/frågeställning innan besöket börjar. Jag läser därför gärna snabbt och översiktligt igenom vanliga diagnoser, men använder Medibas även på lite mer ovanliga tillstånd. Ibland är det en trygghet att ha sidan uppe under själva konsultationen, för att dubbelkolla eller se att man följer gängse rekommendationer. Både läkar-Medibas och patientinformationen är toppen att visa för patienten själv. 

  Många gånger har jag valt ut intressanta diagnoser och förkovrat mig via Medibas då jag har studietid!

  Elisabet Adell, ST-läkare i allmänmedicin på HELSA Laurentii i Lund
 • Fantastiskt bra – utklassar alla konkurrenter!

  Medibas är fantastiskt bra och utklassar alla konkurrenter. Informationen på hemsidan hjälpte mig att upptäcka en lungemboli hos en ung kvinnlig patient.  

  Hur osannolikt det än var kliniskt stod det tydligt i Medibas att D-dimer skulle tas för att utesluta LE. Jag följde instruktionerna och denna var positiv. LE verifierades sedan via akutmottagning.

  Andrei Bunea, specialistläkare i allmänmedicin
 • Ett UTMÄRKT rådgivningsstöd för sjuksköterskor

  Att arbeta som mottagningssköterska innebär daglig rådgivning både via telefon och i direkt möte med de patienter som kommer till vårdcentralen. De rådgivningsstöd vi hade tillgång till tidigare uppfyllde inte våra krav, då de handlade om att få stöd i om patienten behövde träffa en läkare och i så fall hur snabbt.

  Det vi behövde var ett rådgivningsstöd där vi kunde få tips om vilka frågor att ställa, vilka symptom att fråga efter samt vilka behandlingsalternativ som finns. Vi behövde bilder/illustrationer för att bekräfta vår bedömning samt information att ge till patienten. Allt detta finns i Medibas och det är lätt att hitta.

  Ett UTMÄRKT rådgivningsstöd för sjuksköterskor i primärvården. Rekommenderas varmt!

  Kata Mujic Baghernezhad, sjuksköterska, Brämaregården Vårdcentral, Närhälsan

Så här använder du Medibas

FAQ

Är Medibas bara för allmänläkare?
Medibas har utvecklats med fokus på läkare i primärvården, men fungerar som bred kunskapsdatabas för hela sjukvården och riktar sig även till andra specialiteter och yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården.
Vad syftar Medibas till?
Medibas ska föra ut och snabbt tillgängliggöra evidensbaserad kunskap i den kliniska vardagen. Det överordnade syftet för Medibas är att ytterligare förbättra sjukvårdens kvalitet och att bidra till att patienter i hela Sverige får en så likvärdig vård som möjligt.

Genom att Medibas kontinuerligt uppdateras med aktuell forskningsbaserad kunskap och de senaste versionerna av nationella riktlinjer och rekommendationer, bidrar Medibas också till det kontinuerliga lärande som är av väsentlig betydelse för hela sjukvårdens utveckling.
Kan man lita på informationen i Medibas?
Medibas medicinska redaktörer följer kontinuerligt svenska och internationella vetenskapliga medicinska tidskrifter. När väsentliga fynd rapporteras, uppdateras texterna i Medibas. Dessutom uppdateras och revideras texterna då det kommer nya nationella riktlinjer och rekommendationer från myndigheterna inom sjukvårdssfären.

Alla artiklar för professionerna har referenser till nationella riktlinjer och rekommendationer, SBU-rapporter, systematiska översikter från exempelvis Cochrane Library och till ledande medicinska tidskrifter. Artiklarna granskas dessutom av sakkunniga inom respektive område.
Hur fungerar prenumerationen?
Genom att klicka på den gröna knappen nedan ("Kom igång") får du en månads fri tillgång till Medibas. Under din gratis provperiod kan du bestämma om du vill bli en betalande användare. Prenumerationen löper i ett år och kostar 416:- per månad.
Tar det mycket tid att använda Medibas?
Medibas är utvecklat för att kunna användas på flera olika sätt, men som huvudregel kan du hitta den information du behöver inför till exempel ett patientbesök på några sekunder. Många av de längre artiklarna har en sammanfattning i början av artikeln som ger en överblick, och till flera viktiga ämnen finns även snabbguider. Vill du däremot fördjupa dina kunskaper finns artiklarna i sin helhet. Du navigerar enkelt inuti en artikel med hjälp av artikelmenyn uppe till höger.
Vilka står bakom Medibas?
Medibas bygger på Norsk Elektronisk Legehåndbok, NEL, som ägs av Norsk Helseinformatikk AS, NHI. NHI grundades av Terje Johannessen, professor i allmänmedicin vid Trondheims universitet. Terje Johannessen är också NEL:s upphovsman. Sedan våren 2011 äger Bonnier Business Press majoriteten av NHI. Tillsammans med NHI äger Bonnier också Medibas.

Medibas finansieras genom abonnemangsavgifter från dem som använder kunskapsstödet. Enskilda användare, vårdcentraler och sjukhuskliniker har möjlighet att själva köpa abonnemang på Medibas, liksom större organisationer och sjukvårdshuvudmän.

Detta innebär att Medibas är helt oberoende. Det står fritt från vårdens intresseorganisationer och myndigheter och även från läkemedelsföretag och liknande, eftersom Medibas inte är, eller kommer att vara, finansierat av produktannonser.

Medibas finns också i Danmark, under namnet Lægehåndbogen. Det är De danske regioner som står bakom denna version av NEL, och den finns tillgänglig för all vårdpersonal på vårdportalen sundhed.dk. Medibas finns även i Tyskland sedan 2016.
Hur säkras kvaliteten i Medibas?
Alla artiklar för professionerna har referenser till nationella riktlinjer och rekommendationer, SBU-rapporter, systematiska översikter från exempelvis Cochrane Library och till ledande medicinska tidskrifter, som Lancet, BMJ, New England Journal of Medicine, JAMA, Annals of Internal Medicine och Pediatrics.

Medibas är enhetligt utformat av specialister i allmänmedicin, ofta med underlag från sakkunniga inom andra specialiteter.

Innehållet i Medibas uppdateras kontinuerligt. Texterna skrivs av allmänläkare i redaktionerna för Medibas eller NEL och granskas sedan av experter inom respektive område. I de fall där texterna ursprungligen skrivits på norska, översätts de och granskas sedan av svenska experter. Samtliga texter riktade till professionerna gås sedan igenom av redaktörer med specialistkompetens i allmänmedicin.

De texter som riktar sig till patienter bygger alla på artiklarna som riktar sig till vårdens professioner, men har anpassats i språk och uppbyggnad. De är också granskade av svenska experter och därefter genomgångna av erfarna medicinjournalister.

Väsentligt för kvalitetssäkringen är också det nordiska samarbetet mellan redaktionerna för NEL i Norge, Deximed i Tyskland, Lægehåndbogen i Danmark och Medibas i Sverige. Redaktionerna samarbetar kring större revisioner av texter och kapitel och har även en samverkan kring annat material, som illustrationer.
Hur utförs uppdateringen av innehållet?
De medicinska redaktörerna följer kontinuerligt svenska och internationella vetenskapliga medicinska tidskrifter. När väsentliga fynd rapporteras, uppdateras texterna i Medibas. Dessutom uppdateras och revideras texterna då det kommer nya nationella riktlinjer och rekommendationer från myndigheterna inom sjukvårdssfären.

Verktygets olika kapitel revideras också regelbundet, i samverkan med sakkunniga områdesspecialister som knutits till Medibas. För drygt 200 för primärvården viktiga diagnoser är målet att texterna ska revideras årligen, utöver införandet av regelbundna uppdateringar.

Exempel på källor som används vid revisioner är nationella riktlinjer, vårdprogram och rekommendationer när sådana finns, tillsammans med UpToDate, aktuella reviewartiklar, Läkartidningen och ständiga sökningar av relevanta studier på PubMed.
Jag är student, är Medibas något för mig?
Medibas är ett mycket bra verktyg för att skapa en förståelse för klinisk handläggning av patienter samtidigt som man får tillgång till uppdaterad medicinsk information på det aktuella området. Medibas är gratis för studenter.

Fler frågor än svar? Du når oss på info@medibas.se.

Ännu inte redo att prova en månad utan kostnad? Kontakta oss gärna om du vill ha mer information!

Nyhetsbrev

Om du vill få information om medicinska uppdateringar och nyheter från Medibas en gång i veckan, anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

För frågor om Medibas, prenumerationer, feedback och förslag till förbättring, kontakta info@medibas.se.