Gå direkt till huvudinnehållet

ADHD

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning, eller ADHD, är en vanlig störning som främst drabbar barn, men även vuxna.

En del forskare anser att orsaken till ADHD är en genetisk brist av vissa neurotransmittorer. Hjärnan innehåller miljontals nervceller, så kallade neuron, som är förbundna med varandra. Neuronen kommunicerar med varandra så att vi kan tänka, röra oss och känna. Kommunikationen går till så att neuronen skickar och tar emot ämnen som kallas neurotransmittorer.

När en neurotransmittor avges från ett neuron passerar den en klyfta som kallas synaps och binder till en receptor på ett annat neuron. Därmed har en signal överförts.

Sjukdomssymtomen vid ADHD är impulsivitet, hyperaktivitet och uppmärksamhetsstörning. Neurotransmittorer, till exempel dopamin, hjälper till att kontrollera beteendet. Utan dopamin skulle de neuron i hjärnanbarken som svarar för uppmärksamheten, inte kommunicera korrekt. Det har också visats att de receptorer som känner igen dopamin har nedsatt funktion vid ADHD.