Gå direkt till huvudinnehållet

Struphuvudsinflammation

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Rösten är egentligen det ljud som uppkommer när luft passerar genom struphuvudet, eller larynx. När vi andas in fylls lungorna med luft. När vi sedan andas ut när vi pratar, färdas luften uppför luftstrupen. När luften kommer in i svalget passerar den struphuvudet, där stämbanden finns. Luftrörelsen får stämbanden att öppnas och vibrera – vilket skapar ljud som sedan förfinas av munnen.

Inflammation i struphuvud och stämband orsakas ofta av de virus eller bakterier som orsakar förkylning och halsont. Men struphuvudsinflammation kan också orsakas av allergier, rökning och påfrestningar på stämbanden för att man har skrikit eller sjungit för mycket.

Oavsett orsaken är heshet eller förlorad röst de främsta symtomen på struphuvudsinflammation. Vid struphuvudsinflammation kan det hjälpa att dricka mycket vätska och att använda rösten så lite som möjligt, genom att viska eller inte prata alls. Dessutom kan luftfuktare och varma bad lindra besvären. Inflammationen försvinner oftast inom sju till tio dagar, oavsett om den behandlas eller ej.

Struphuvudsinflammation hos barn och kronisk struphuvudsinflammation hos vuxna kan vara tecken på andra sjukdomar och bör utredas av läkare.