Gå direkt till huvudinnehållet

Mellanöreinflammation

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Örat är uppdelat i tre avgränsade delar: ytterörat, mellanörat och innerörat. Ljudvågor passerar först genom ytterörat in i hörselgången där de får trumhinnan att vibrera.

Trumhinnan är förbunden med tre små ben i mellanörat. Vibrationen förs vidare till koklea i innerörat där den bearbetas och skickas vidare till hjärnan. En öroninfektion uppstår i mellanörat. Vanligen rinner vätska i mellanörat ner i örontrumpeten och vidare ner i bakre delen av svalget. Under en öroninfektion producerar mellanörat vätska som inte kan rinna ner ordentligt genom örontrumpeten.

Vätskeansamlingen kan orsaka smärta och tillfällig hörselnedsättning och den kan också leda till mellanöreinflammation. Mellanöreinflammation är vanligare hos barn på grund av deras örontrumpeters längd och läge. Tillståndet går i regel över av sig själv, men ibland kan läkarbehandling behövas.