Kokleaimplantat
Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.
När ljudvågor når örat tas de emot av det trattformade ytterörat och leds in i mellanörat. Där stöter ljudvågorna mot det tympaniska membranet, eller trumhinnan. Vibrationerna skickas sedan genom mellanörat och når det vätskefyllda innerörat.
Innerörat innehåller en viktig struktur som kallas koklea. Inuti koklea får ljudvibrationerna tunna hårstrån som är fästa till nervfibrer att röra på sig. På så sätt omvandlas ljud till signaler som skickas till hjärnan via hörselnerven.
Sjukdom, skador eller missbildningar av kokleas hårceller är en vanlig orsak till hörselnedsättning eller dövhet. Dessa defekta hårceller kan skicka oregelbundna eller otydliga signaler till hörselnerven. Ett så kallat kokleaimplantat kan återställa hörseln genom att de skadade strukturerna ersätts med en ledningstråd som implanteras i koklea.
För att stimulera hörselprocessen tas först ljudvågor emot med en mikrofonenhet som sitter bakom örat. Ljuden förs sedan via en tunn ledningstråd till en talprocessor som ofta bärs i bältet. Processorn förstärker och filtrerar ljudet innan det omvandlas till digitala signaler. De digitala signalerna skickas en sändare som sitter på huvudet.
Sändaren skickar sedan radiosignaler till en mottagarenhet som är inopererad i tinningbenet. Mottagarenheten stimulerar sedan den i koklea implanterade ledningstråden som är implanterad i koklea och får koklea att skicka signaler till hörselnerven.
Även om operationen skadar koklea permanent kan kokleaimplantat ge en kraftig förbättring av hörseln, till och med för personer som är i grunden döva. Åtgärden kan innebära flera olika komplikationer som bör diskuteras igenom med en läkare före operation.