Gå direkt till huvudinnehållet

Hörselnedsättning

Senast reviderad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Vid normal hörsel transporteras ljudvågor genom örat och slår mot trumhinnan, vilket får den att vibrera. Trumhinnan är förbunden med tre små ben i mellanörat. Det sista benet, stigbygeln pressas mot en vätskefylld kammare i innerörat som kallas koklea. Denna vätskerörelse får känsliga hårceller inom koklea att böja sig.

När hårcellerna böjer sig ger de upphov till en elektrisk signal som skickas till hjärnan. Olika faktorer som ålder, sjukdom, skada eller upprepad exponering för buller kan skada olika strukturer i örat och inverka på hörseln. Det finns två olika typer av hörselnedsättning. Den ena är: konduktiv hörselnedsättning som orsakas av ett mekaniskt problem i hörselgången eller mellanörat som hindrar ljudöverföringen och den andra är sensorineural hörselnedsättning som orsakas av skador på innerörat, hörselnerven eller hörselnervbanor i hjärnan.

Konduktiv hörselnedsättning är ofta reversibel, den kan gå tillbaka, vilket sensorineural nedsättning däremot inte är.