Gå direkt till huvudinnehållet

Borttagning av tonsillerna

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Halsmandlarna, eller tonsillerna, består av lymfatisk vävnad och sitter på varsin sida av svalget. Deras funktion är att oskadliggöra bakterier och virus som skulle kunna tränga in i kroppen via svalget. Men ibland kan halsmandlarna själva bli infekterade, vilket kan ge feber och halsont. Halsmandlarna brukar bli röda och svullna och ibland har de vita prickar.

Vid täta utbrott av halsfluss kan det bli nödvändigt med tonsillektomi, eller att operera bort tonsillerna. Det kan göras på flera olika sätt. Den metod som används innebär att en kirurg applicerar elektrisk energi med hjälp av ett kirurgiskt instrument för att ta bort halsmandlarna. Den här metoden ger väldigt lite blödning. Kirurgen kan också lägga en vass tråd som en snara om halsmandeln och knipsa av den.

En genomgången tonsillektomi brukar inte påverka förmågan att bekämpa en infektion. Antalet halsinfektioner kan minskas, men inte helt. Den är viktigt att diskutera möjliga risker och komplikationer med en läkare före operation.