Gå direkt till huvudinnehållet

Bihåleinflammation

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Under normal andning passerar luften genom näsan och in i lungorna. Innanför skallbenen finns luftfickor som kallas bihålor.

De fyra viktigaste bihålorna som mynnar i näsa och svalg är frontalsinus, maxillarsinus, etmoidalsinus och sfenoidalsinus. Ibland lyckas främmande partiklar passera näsans cilier, eller flimmerhår, och tränga in i en av de fyra bihålorna.

Bihålorna är också utrustade med cilier som driver ut slem och partiklar ur bihålorna. Bihålorna mynnar sedan ut i näshålan genom ett hårnålsformat rör som kallas ostium. Om cilierna inte lyckas driva ut slemmet ur ostium kan det samlas slem i bihålorna som blockerar gångarna och orsaka svullnad och inflammation hos de membran som täcker bihålorna, ett tillstånd som kallas bihåleinflammation eller sinuit.

Bihåleinflammation uppträder ofta efter en övre luftvägsinfektion eller en allergisk reaktion. Symtom kan vara smärta eller tryck i ansiktet, täppt näsa, snuva och ont i tänderna. Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel som kan lindra symtomen på bihåleinflammation, men för patienter med långvarig bihåleinflammation krävs ibland operation.