Gå direkt till huvudinnehållet

Svagsynthet

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Vid normal syn passerar ljuset först genom hornhinnan och sedan genom pupillen och linsen och fokuseras på ett litet område på näthinnan i ögats bakre del.

Även om svagsynta personer har mindre användbar syn är de för det mesta inte helt blinda. Svagsynthet är oförmåga att se bra, oavsett försök att korrigera synen med hjälp av linser, operation eller andra medicinska behandlingar. En svagsynt person har allvarligt nedsatt syn och/eller ett påtagligt begränsat synfält.

Svagsynthet kan uppstå av en födelsedefekt, skada eller ögonsjukdomar som makuladegeneration, diabetisk näthinnesjukdom, näthinneavlossning eller grå eller grön starr.

Svagsynta personer kan uppleva en helt suddig bild, förlust av direktseende - som gör det svårt att känna igen föremål som befinner sig precis framför personen, samt förlust av perifert seende (sidosyn). Beroende på ögats tillstånd kan svagsynthet förekomma samtidigt som något av de andra beskrivna syntillstånden.

Det finns många olika hjälpmedel för svagsynta personer, till exempel speciallinser, förstoringsglas och högintensiva lampor. En specialist på svagsynthet kan ordinera rätt hjälpmedel åt dig.