Gå direkt till huvudinnehållet

Makuladegeneration

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Makuladegeneration, eller åldersberoende förändringar i gula fläcken, är den främsta orsaken till blindhet i ett antal länder.

Vid normal syn passerar ljuset först genom hornhinnan och sedan genom pupillen och linsen och fokuseras på ett litet område på näthinnan i ögats bakre del, kallat makula.

Makulan sitter i mitten av näthinnan och står för direktseendet och synskärpan. Den ger oss möjlighet att se små detaljer som ansiktsdrag och finstilt text. När makulan försämras på grund av åldrande sker en nedbrytning av den ömtåliga makulavävnaden och föremål blir suddiga, förvrängda och förlorar sin färg. Ett mörkt eller tomt område kan också dyka upp i det centrala synfältet.

Det finns många olika hjälpmedel vid svagsynthet. Till exempel kan teleskop- och mikroskoplinser ordineras beroende på hur svår synförlusten är. För vissa former av makuladegeneration finns numera behandling.