Gå direkt till huvudinnehållet

Njurtransplantation

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Njurarna är två till antalet och små och bönformade organ som sitter i bakre delen av bålen, bakom de nedre revbenen. Vi föds med två njurar men kroppen kan fungera lika bra med bara en frisk njure.

Njurarnas funktion är att filtrera bort avfallsprodukter från blodet, upprätthålla kroppens vätskebalans, och reglera blodtrycket och produktionen av röda blodkroppar.

Njurarna kan skadas på grund av njursjukdom, infektioner, okontrollerbart högt blodtryck eller på grund av komplikationer av diabetes. Om njursvikt uppstår kan den skadade njuren behöva ersättas med en frisk, donerad njure. Den donerade njuren kan komma från en levande donator eller från en nyligen avliden donator. Precis som vid alla organtransplantationer behöver mottagaren livslång behandling med läkemedel som dämpar immunförsvaret för att hindra kroppen från att stöta bort njuren.

Den här åtgärden kan vara förenad med flera olika komplikationer som bör diskuteras igenom med en läkare före operation.

Observera! På denna video kan det se ut som om den transplanterade njuren läggs på den gamla njurens plats. Det stämmer inte. I verkligheten kommer den transplanterade njuren att placeras längre ner i bäckenet och förbindas med blodkärl och urinledare.