Gå direkt till huvudinnehållet

Lumbalpunktion

Senast reviderad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Ryggmärgen utgörs av nervknippen som löper från hjärnans bas hela vägen ner längs ryggen. De har som uppgift att styra muskler och rörelser, och förmedla känselintryck till hjärnan. Ryggmärgen skyddas av ryggradens ben och ett vätskelager, den så kallade cerebrospinalvätskan.

Vid lumbalpunktion tas ett prov på cerebrospinalvätskan som sedan analyseras för att upptäcka infektion, cancer och blödning. Vid ingreppet får patienten ligga på sidan med knäna uppdragna mot bröstet. Ibland får patienten sitta framåtböjd. När läkaren har hittat ett lämpligt område i ländryggen rengörs området och lokalbedövas.

Därefter sticks en lång nål in mellan två av kotorna tills den når utrymmet strax utanför duran, det membran som omger cerebrospinalvätskan. Nålen sticks igenom duran och når fram till cerebrospinalvätskan.

Vätska tappas i ett provrör, som skickas till laboratoriet för analys. På laboratoriet analyserar man vätskan. Röda blodkroppar kan vara ett tecken på blödning kring hjärnan eller ryggmärgen. Vita blodkroppar eller vissa proteiner kan tyda på en tumör eller på infektion, som hjärnhinneinflammation.