Gå direkt till huvudinnehållet

Hjärnhinneinflammation

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Hjärnan omges och skyddas av skallbenen, hjärnhinnorna och cerebrospinalvätskan. Hjärnhinneinflammation är en infektion i hjärnhinnorna, de membran som omger hjärnan och ryggmärgen. Hjärnhinnornas är en idealisk miljö för ett antal olika bakterier och virus.

Det finns många olika typer av hjärnhinneinflammation. Den kan orsakas av svampar, kemisk irritation eller läkemedelsallergier, eller av tumörer. Hjärnhinneinflammation som orsakas av en virusinfektion brukar gå över utan behandling. Men hjärnhinneinflammation orsakad av bakterieinfektion är en mycket allvarlig sjukdom som kan leda till dödsfall eller hjärnskador, även om den behandlas korrekt.

En form av bakteriell hjärnhinneinflammation orsakas av en bakterie som förekommer naturligt i de övre andningsvägarna hos en del människor. Hjärnhinneinflammation uppstår då när bakterierna lämnar andningsvägarna och tar sig via blodomloppet till hjärnhinnorna. Vanliga symtom på bakteriell hjärnhinneinflammation är kräkning och hög feber, kraftig huvudvärk, nackstyvhet, förändrat psykiskt tillstånd och ljuskänslighet.

De bakterier som orsakar hjärnhinneinflammation kan förökas medan de befinner sig i blodomloppet. Som en följd uppstår blodförgiftning, kallad sepsis, som kan ge upphov till röda utslag på kroppen. Både bakteriell hjärnhinneinflammation och sepsis är akuta tillstånd och kräver omedelbar behandling. I det allmänna vaccinationsprogrammet blir barn vaccinerade mot vissa typer av hjärnhinneinflammation.