Gå direkt till huvudinnehållet

Diabetesneuropati

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Vårt nervsystem består av ett nätverk av specialiserad vävnad, där hjärnan, ryggmärgen och nerverna ingår, som förbinder och styr alla organ i kroppen. Nervsystemet hanterar alla kroppens funktioner och reaktioner, genom elektriska impulser som sänds till och från hjärnan via neuron, eller nervceller.

Nerverna kan vara autonoma, sensoriska eller motoriska. Autonoma nerver styr sådant som vi inte kan styra med viljan, som hjärtslag och matsmältning. Sensoriska nerver förmedlar sinnesintryck till hjärnan, till exempel beröring, temperatur och smärta. Motoriska nerver leder signaler från hjärnan till muskler, vid rörelse.

Diabetes är en sjukdom som orsakas av för höga halter av glukos, eller blodsocker, i blodet. Diabetesneuropati innebär att nervsystemet har skadats på grund av det höga blodsockret. Högt blodsocker kan ge en förträngning av blodkärl som försörjer nerver med syre och näring. Ämnen från blodkärlen kan då läcka ut och skada nerverna. Nerverna kan också få för lite syre. Den höga blodsockernivån kan leda att immunsystemet angriper det hölje som omger nervcellernas axoner, vilket kan påverka signalen i nerverna.

Symtomen vid diabetesneuropati är olika beroende på vilka nerver som har skadats. Man kan få lågt blodtryck, förstoppning, smärta, domning, förlorad känsel eller okontrollerade rörelser. Det bästa sättet att förebygga eller behandla tillståndet är att leva hälsosamt och att kontrollera blodsockernivåerna noggrannt.

Genom att hålla vikten, vara aktiv, sluta röka och hålla normala blodsockernivåer kan en diabetespatient minska risken att drabbas av neuropati.