Gå direkt till huvudinnehållet

Amyotrofisk lateralskleros, ALS

Senast reviderad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Kroppens viljestyrda rörelser styrs av hjärnan. Nervceller i hjärnan som kallas övre motorneuron sätter igång rörelser genom att avge signalämnen som kallas neurotransmittorer. Signalen förs vidare från de övre motorneuronen till de nedre motorneuronen i ryggraden.

Från ryggraden löper nervtrådar, som kallas axon, in i musklerna. Kontaktpunkten mellan ett axon och en muskelfiber kallas för den neuromuskulära förbindelsen. När signalen når hit, får den muskeln att dra ihop sig—vilket ger en viljestyrd muskelrörelse.

Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en degenerativ sjukdom som påverkar både övre och nedre motorneuron. Fler och fler motorneuron drabbas och kan till slut inte sända signaler om rörelser till musklerna, och viljestyrda muskelrörelser och koordination drabbas. Med tiden blir musklerna svaga och spastiska, och det blir svårt att utföra dagliga aktiviteter som att gå eller att resa sig ur en stol. Det här leder till slut till förlamning, och svårigheter att svälja, tala och andas.

Tyvärr går ALS inte att bota. Den som drabbas avlider oftast inom tre till fem år efter diagnos.