Gå direkt till huvudinnehållet

Sträckning i hamstringsmuskeln

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Hamstringsmusklerna, eller bakre lårmuskeln, består egentligen av tre muskler som löper längs baksidan av låret. De tre musklerna, musculus biceps femoris, musculus semitendinosus och musculus semimembranosus, böjer benet i knäleden och sträcker benet i höftleden, något vi gör när vi springer, går, och hoppar.

Sträckningar i hamstringsmusklerna uppstår ofta när knäleden sträcks och muskeln plötsligt dras ihop. Sträckningar i hamstringsmusklerna är en vanlig idrottsskada och kan uppstå om man inte värmt upp tillräckligt.

Vid en muskelbristning av grad I är muskeln öm, men det finns inte några blåmärken. Muskelbristningar av grad II leder till blåmärken i det område där muskelfibrerna brustit. Vid en muskelbristning av grad III uppstår blåmärken och muskeln slits av.

Skadan läks bäst genom vila och att skadeområdet kyls ner. Efter läkning kan övningar som stärker hamstringsmusklerna hjälpa till att förhindra att skadan uppstår igen.

Vid en så kallad proximal hamstringsruptur har senan helt eller delvis rivits av från infästningen i bäckenbenet. Denna typ av skada kräver ofta operation som ska göras inom 3 veckor för bästa prognos.