Gå direkt till huvudinnehållet

Steloperation

Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Ryggraden består av 33 ben eller kotor som stöttar upp och skyddar överkroppen och ryggmärgen. Vid skador på ryggraden, till exempel diskbråck, onormal krökning av ryggraden eller en instabil ryggrad till följd av sjukdom kan en steloperation behövas för lindrad smärta och ökad rörlighet.

En steloperationsmetod innebär att små bitar av höftbenet implanteras mellan de skadade diskarna. Dessa små benbitar kommer att sammansmälta med de befintliga kotorna för att skapa ett solitt ben. Fram till dess att benen har sammansmält måste ryggraden hållas i orörlig position. Ofta sker det med hjälp av en metallstav som förs in för att hålla ryggraden på plats. Ett gipsförband eller ortopediskt förband kan också användas som ytterligare stöd.

Efter en steloperation är det viktigt att följa upp med sjukgymnastik. Patienter som har genomgått en steloperation får inte lyfta något som väger mer än 4,5 kg och får inte huka sig eller vrida sig förrän ryggraden är färdigläkt. Det här ingreppet innebär risker och komplikationer som patienten noggrant bör gå igenom med sin läkare före operation.