Gå direkt till huvudinnehållet

Skolios

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Ryggraden har flera funktioner. Den skyddar ryggmärgen, ger stadga åt hela kroppen, och gör att du kan hålla dig upprätt och böja dig på ett smidigt sätt.

Ryggraden är naturligt “S-formad” sedd från sidan. Sedd bakifrån ser en normal ryggrad rak ut, men om den är s-formad även härifrån kan det vara ett tecken på skolios. Skolios har flera orsaker. Den kan uppstå under puberteten på grund av den snabba tillväxten. Hos vuxna kan orsakerna vara genetisk missbildning, förlamad eller sjuklig muskulatur eller nedbrytning av benvävnad.

Symtomen vid skolios beror på hur allvarligt tillståndet är. Ett sätt att bestämma det är att mäta avböjningsvinkeln från den naturliga krökningen. I lindriga fall med krökningar upp till 40 grader, kan symtomen vara fysiska missbildningar, till exempel att ena axeln eller höften sitter högre upp än den andra. I allvarliga fall, med krökningar över 40 grader, kan symtomen vara smärta, kraftlöshet, domning, gångsvårigheter och matsmältningsproblem. I de allvarligaste fallen, när krökningarna är över 60 grader, kan tillståndet påverka bröstkorgen och leda till hjärt- och andningsproblem.

Det finns många olika behandlingsalternativ för skolios beroende på hur allvarlig den är. I lättare fall kan ryggskenor, särskilda skor och inlägg eller sjukgymnastik ge lindring. Det är också nyttigt att simma, stretcha och göra andningsövningar.

Operation rekommenderas bara i svåra fall, på grund av en outhärdlig smärta, fysisk missbildning eller när hjärtats och lungornas hälsotillstånd är nedsatt. Vid operation brukar man sätta in skruvar, plattor eller stavar av metall för att räta upp ryggraden. Det här ingreppet kan innebära komplikationer som bör diskuteras med en läkare före operation.