Gå direkt till huvudinnehållet

Ryggskenor och halsskenor

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Ryggraden består av en serie kotor, mellankotskivor, bindväv och muskler som ger stöd åt huvud och hals, skyddar ryggmärgen, och ger rörlighet åt bålen. Med tiden utsätts ryggraden för påfrestningar och små skador, som kan ge nedbrytning av skelettet och risk för kronisk smärta. Dessutom kan smärta uppstå på grund av mekanisk spänning, sammanpressning eller irritation i ryggradsnervernas rötter.

Skenor kan lindra smärtan effektivt och underlätta läkning. Halsskenor, till exempel en halskrage ger stöd, håller halsen upprätt och begränsar rörelser. En skena som håller bröstben, skallbas och underkäke orörliga, håller halsen upprätt, hindrar huvudrörelser och låter skadade vävnader läka.

Ländryggsskenor ordineras ofta vid smärta i ländryggen och instabil ryggrad En ländryggskorsett är en typ av skena som pressar samman buken, vilket minskar trycket på kotpelaren och lindrar smärtan. Ibland behövs en stelare skena för att lindra smärtan, minska risken för ytterligare skada och kompensera för att musklerna är försvagade: samtidigt som skadan får läka. Oavsett vilken typ av skena som föreslås är målet att ge stöd och förbättra läkningen av det skadade området.