Gå direkt till huvudinnehållet

Reumatoid artrit i knäet

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Skelettet fungerar som en stomme för kroppen och skyddar de inre organen. Där två ben möts finns leder som ger skelettet rörelseförmåga och smidighet. Leder är komplicerade strukturer som innehåller många olika sorters vävnad. Runt lederna finns ligament som ger stöd och hindrar dem från att förskjutas eller skadas.

Brosk är ett smidigt och starkt material som täcker de ytor där benen möts. Brosket dämpar stötar och hindrar att benen skaver mot varandra. Synovialhinnan täcker lederna och utsöndrar vätska. Vätskan smörjer lederna, minskar nötningen av ben och ökar rörligheten.

Reumatoid artrit, eller RA, är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar angriper synovialhinnan kring leden. Det ger svullnad, stelhet och smärta. Det kan också uppstå inflammation i vävnad runt lederna, till exempel i ligament, senor och muskler.

Kronisk reumatoid artrit kan finnas under lång tid och är ett av många kroniska reumatiska tillstånd. I behandlingen kan det ingå smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel (NSAID), kortikosteroider och sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel (DMARDs).