Gå direkt till huvudinnehållet

Pisksnärtsskada

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Ryggraden består av 33 kotor som är staplade på varandra.De kan delas in i fem olika grupper: fyra svanskotor, fem korskotor, fem ländkotor, tolv bröstkotor och sju halskotor.

Dessa kotor stabiliserar bålen. Benen i ryggraden fungerar också som skydd för ryggmärgen och utgångspunkterna för de finare nerver som grenar sig från ryggmärgen till olika delar av kroppen. Kotorna är förbundna med varandra genom stark bindväv som kallas ligament. De är också förbundna med de omgivande musklerna med hjälp av senor.

En typ av skada som kallas pisksnärtsskada, och som påverkar de sju halskotorna, orsakas oftast av bilolyckor, där kraften från en stöt bakifrån får huvudet att mycket snabbt kastas bakåt och sedan framåt. Den här rörelsen kan ge bristningar i muskler, senor eller ligament i halsen. Skadan kan också göra att en nerv kommer i kläm mellan två kotor, vilket ger smärta eller domning som strålar ner till axlar, armar och händer.

Beroende på hur allvarlig skadan är kan pisksnärtsskador behandlas med en rad olika ingrepp, som till exempel halsskena, läkemedel, sjukgymnastik och i ytterst svåra fall, operation.