Gå direkt till huvudinnehållet

Operation av främre korsband

Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Det främre korsbandet sitter mitt inne i knäleden tillsammans med det bakre korsbandet. Korsbanden virar sig tätt kring lårbenet och skenbenet och löper i kors i knäleden, vilket hindrar leden från att röra sig alltför långt framåt eller bakåt.

Skador på främre korsbandet sker ofta i samband med idrott. Men skador kan också orsakas av upprepad fysisk påfrestning, till exempel överdriven svängning eller vridning av knäet.

Genom så kallad titthålskirurgi, eller artroskopi, kan det avslitna korsbandet bytas ut. Korsbandet tas först bort med en artroskopisk rasp. Därefter borras ett hål upp från skenbenets framsida in i knäleden där det främre korsbandet kommer att fästas. Ett andra hål borras i lårbenet, från leden till utsidan.

Den vävnad som ska ersätta det avslitna korsbandet kan tas från patellaligamentet. Den mellersta tredjedelen av ligamentet tas bort tillsammans med delar av knäskålen och skenbenet. Transplantatet dras genom de två gångar som borrades upp i skenbenet och lårbenet, och fixeras det med hjälp av skruvar.

Titthålsoperation på främre korsbandet görs oftast inom öppenvården. Sjukgymnastik är nödvändig. Hur lång tid det tar innan du kan återuppta dina idrottsaktiviteter fullt ut kan variera, men det kan ta upp till sex månader. Det kan uppstå komplikationer efter ingreppet. Diskutera med din läkare om vilken behandling som är lämpligast för dig.