Gå direkt till huvudinnehållet

Ländryggsfusion

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Mellankotskivorna, eller intervertebraldiskarna, utgör en fjärdedel av ryggraden och fungerar som ryggradens stötdämpare. De skyddar kotorna, ryggmärgen och andra strukturer. Men ibland bryts dessa skivor ner och blir tunna, vilket gör att kotorna kommer närmare varandra och klämmer ihop nerverna som löper ut mellan dem.

I allvarliga fall avlägsnas dessa skivor och ersätts med benimplantat som tas från patientens bäcken. Ingreppet kallas ländryggsfusion. Många läkare väljer att utföra ingreppet på de skadade skivorna framifrån, genom att först föra undan tarmar och andra organ för att frilägga ryggraden. Därefter avlägsnas den skadade skivan.

Öppningar som är något vidare än den borttagna skivan borras upp i de omgivande kotorna. Höljen eller burar av titan fylls med den skördade benvävnaden och placeras i hålen. Specialiserade celler i benvävnaden, som kallas osteocyter, alstrar nytt ben och underlättar läkningen. Öppningarna i burarna gör att benet kan växa ut. Dessutom ger burarna stöd och stabilitet medan benet läks.

Upprepade röntgenundersökningar bör göras regelbundet under en tid efter ingreppet för att kontrollera att det nya benet läkt som det ska.