Gå direkt till huvudinnehållet

Laminektomi

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Ryggraden består av 33 ben eller kotor som omsluter och skyddar ryggmärgen. Kotorna åtskiljs och skyddas av mellankotskivor.Om en skiva blir sammanpressad kan det uppstå bråck eller bristningar, som trycker mot en nerv som kommer från ryggmärgen. Det kan orsaka måttlig till svår smärta. Dessutom kan benutskott trycka på nerven. Om det bildas ett benutskott i den centrala delen av kotkanalen så trycks även ryggmärgen ihop.

Genom ett kirurgiskt ingrepp som kallas laminektomi kan minska trycket på den skadade nerven och ryggmärgen. Vid laminektomi görs ett litet snitt i huden längs ländkotorna. Musklerna separeras och benet friläggs. Den bakre delen av kotorna, laminan, tas försiktigt bort, för att minska trycket på den klämda nerven och ryggmärgen. Nerven dras försiktigt åt sidan och den utstickande delen av mellankotsskivan tas bort. Nerven blir därmed fri från tryck och smärta.

Musklerna läggs sedan tillbaka på plats och snittet försluts. Den här åtgärden kan vara förenad med flera olika komplikationer som bör diskuteras igenom med en läkare före operation.