Gå direkt till huvudinnehållet

Kapsulit i axeln

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Axeln består av benvävnad, ligament, senor och muskler som förbinder armen med bålen. Axelleden, eller glenohumeralleden, är en kulled. Kulleden består av huvudet, den översta avrundade delen av överarmsbenet och ledskålen, den hålformade delen av skulderbladet, som huvudet passar i. Leden gör att vi kan göra cirkelformade rörelser med armen, och röra den framåt och bakåt.

Ledkapseln består av ligamentvävnad som omger leden. Rotatorkuffen är en grupp av fyra muskler som håller in överarmsbenet mot skulderbladet. Musklerna i rotatorkuffen ger stadga åt axelleden och hjälper till att vrida armen.

Kapsulit i axeln, som även kallas frusen skuldra, är en kronisk inflammationssjukdom i axeln och omgivande mjukvävnader. Frusen skuldra uppstår ofta på grund av skada och ger smärta och gör det svårt att använda leden. Om leden blir stelare kan enkla rörelser som att höja armen bli svåra att utföra. Om det uppstår en inflammation i själva ledkapseln, så kan inte skulderbenen röra sig i leden. I vissa fall kan inte patienten röra på axeln alls.

Frusen skuldra är sällsynt hos personer under 40. Behandlingen kan bestå av antiinflammatoriska, smärtstillande läkemedel och sjukgymnastik. Men det kan ta upp till ett år innan man kan se någon förbättring. Titthålskirurgi eller mobilisering av axel under bedövning kan bli nödvändig i svårare fall.