Gå direkt till huvudinnehållet

Höftledsplastik

Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Skelettet fungerar som en stomme för kroppen och skyddar de inre organen. Höftleden bär upp huvuddelen av överkroppens vikt. Under åldrandet blir benen tunnare och bräckligare, vilket ökar risken för skador.

Höftlederna sitter i bäckenet där de förbinder bålen med benen och bär upp överkroppens vikt. Bäckenbenen, det vill säga pubis, ischium och ilium, bildar en kulled tillsammans med huvudet på femur, det långa lårbenet. Skador, slitage och nötning på grund av åldrande kan skada den här leden och öka risken för ett lårbensbrott eller höftledsfraktur. Patienter med höftledsfraktur opereras sannolikt med höftledsplastik.

Under höftledsplastik rensas höftledshåligheten från allt brosk och skadat ben. Därefter placeras en plastskål i den utvidgade höftledshåligheten. Femoralhuvudet avlägsnas varefter en metallkula sätts in överst på lårbenet, femur. Ett metallskaft sätts också in i femur för att stabilisera protesen.

Äldre patienter och patienter med osteoporos löper ökad risk för höftledsfrakturer som behöver opereras med höftledsplastik. Den här åtgärden kan innebära att det uppstår flera olika komplikationer, vilka bör utredas i samråd med en läkare före operation.