Gå direkt till huvudinnehållet

Halskirurgi

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Halsryggraden består av de första sju benen i kotpelaren. Kotorna är åtskilda av mellankotskivor, eller diskar, som fungerar som stötdämpare och gör det möjligt att röra huvudet. Men åldrande, nötning och nedslitning, eller ibland en olycka, kan få en av de här skivorna att förtunnas eller brista. Det gör att de angränsande kotorna kommer närmare varandra och klämmer in den nerv som löper ut mellan dem.

Diskektomi i halsryggraden är det vanligaste kirurgiska ingreppet vid skada på en halskotskiva. Vid ingreppet görs ett litet snitt i främre halsregionen. Vävnaderna framför den skadade mellankotskivan förs undan och mellankotsskivan tas bort. Öppningar som är något bredare än den borttagna skivan borras upp i de omgivande kotorna. Benvävnad som tagits från patientens eget bäcken, placeras i titankorgar som förs in i utrymmet.

Specialiserade celler i benvävnaden, som kallas osteocyter, bildar nytt ben och underlättar läkningen. Bentransplantat ger stadga och form åt benet medan det läker, och ser till att diskutrymmet har rätt höjd.