Gå direkt till huvudinnehållet

Diskbråck

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Ryggraden består av 33 kotor som skyddar ryggmärgen och ger stadga åt bålen. Mellan kotorna sitter fibrös vävnad som kallas mellankotskivor, eller intervertebraldiskar. Dessa fungerar som stötdämpare för ryggraden genom att dämpa de stötarna och trycken när vi rör oss.

En mellankotskiva består av två delar. Den fasta yttre delen, som kallas anulus fibrosus, gör att mellankotskivan behåller sin form. Den inre delen, som kallas nucleus pulposus, är en mjuk, svampliknande vävnad som gör att skivorna fungerar som stötdämpare. Med tiden gör åldrandet att mellankotskivorna bryts ner och att deras vatteninnehåll minskar. Det minskar deras förmåga att dämpa stötar vid ryggradsrörelser.

Om en stel mellankotskiva utsätts för ett alltför stort tryck eller spänning eller skada kan den nötas eller bukta ut. När skivan blir mindre och fungerar sämre kommer de angränsande kotorna närmare varandra och kan klämma in och pressa ihop en nervrot i ryggraden. Inklämning av en nerv kan leda till återkommande smärta i ländryggen, smärta i benen och domning eller sveda i skinkorna beroende på hur allvarlig inklämningen är.