Gå direkt till huvudinnehållet

Artros i höften

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Skelettet skyddar de inre organen och bildar ett ramverk för kroppen. Höftlederna finns i bäckenet. De förbinder bålen med de nedre extremiteterna och bär upp huvuddelen av överkroppens vikt. Bäckenbenen, det vill säga pubis, ischium och ilium, bildar en kulled tillsammans med huvudet på femur, det långa lårbenet. Femoralhuvudet och höftledspannan (acetabulum) är beklädda med ett skikt av brosk. Brosket dämpar stötarna i leden och gör att lårbenet kan röra sig nästan friktionsfritt.

Artros är en ledsjukdom där brosk inuti en led bryts ned och till slut försvinner. När brosket nöts bort börjar benen som ligger an mot varandra att skava. Det kan ge kraftig smärta och minska ledens rörelseförmåga och flexibilitet.

Benutskott, som kallas bensporrar, kan också bildas kring ledens kanter och orsaka smärta. Det kan också uppstå svullnad i leden om det synovialmembran som bekläder leden blir irriterat och alstrar överflödig vätska som samlas i leden.

Över hälften av alla över 65 års ålder har artros i åtminstone en led. Artros uppstår oftast efter skada på en led eller av slitage under längre tid. Ärftlighet, stillasittande och övervikt kan bidra till att artros utvecklas.

I behandlingen kan det ingå viktnedgång, sjukgymnastik och medicinering. Om tillståndet förvärras och rörligheten minskas kraftigt kan det bli nödvändigt att sätta in en protes i höftleden.