Gå direkt till huvudinnehållet

Prostatacancer

Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Prostatan ingår i mannens fortplantningssystem. Den består av en liten rund körtel som är belägen framför ändtarmen vid urinblåsans bas. Dess främsta funktion är att släppa ut vätska i urinröret under ejakulation.

Vid ejakulation slungas sperman ut från testiklarna genom sädesledarna. Sädesledarna löper bakom urinblåsan och leder in i prostatakörteln. Under transporten förenas sperman med sädesvätska och andra ejakulatkomponenter från tre källor, sädesblåsorna, prostatan och de bulbouretrala körtlarna. Vätskeblandningen, som kallas sperma eller ejakulat, strömmar sedan längs urinröret och ut ur kroppen via penisen.

Prostatacancer uppstår som små knutor eller knölar på prostatans yta och kan upptäckas genom undersökning av ändtarmen. Det finns många behandlingsmetoder för prostatacancer. I de flesta fall behöver inte prostatan avlägsnas om cancern upptäcks tidigt. Om prostatan måste avlägsnas ökar risken för impotens, på grund av att det finns så många nerver i närheten av prostatan.

Män över 50 kan behöva genomgå screening för prostatacancer. I denna ingår manuell rektal undersökning och analys av PSA i serum. Rådgör med din läkare om din egen risk för att drabbas av prostatacancer.