Gå direkt till huvudinnehållet

Penisimplantat

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

För att en erektion ska uppnås måste signaler från hjärnan och känselorgan göra att penisens artärer vidgas. Det gör att det strömmar in mera blod i de tre svällkropparna i penisen. När artärerna leder blod till corpus spongiosum och till de två större svällkropparna, corpus cavernosa, fylls de och penisen sväller och blir styv. Trycket från den förstorade vävnaden mot venerna i penisen håller kvar blodet effektivt tills klimax uppnås eller känslan avtar.

Impotens, eller oförmåga att behålla en erektion, kan orsakas av en störning någonstans i förloppet. Det finns flera olika typer av penisimplantat som skapar en konstgjord erektion. Två vanliga typer är den halvfasta formbara staven och det uppblåsbara implantatet.

Den halvfasta formbara staven är ofta gjord av plast med en kärna av böjlig metalltråd. Staven kan böjas ner för att dölja penisen under kläderna eller höjas för att skapa en konstgjord erektion. Det uppblåsbara implantatet är mer komplicerat och består av flera delar: en vätskebehållare som implanteras i buken, ett pumpsystem som placeras i pungen nära testiklarna, och två uppblåsbara cylindrar.

För att uppnå erektion måste pumpen pressas ihop upprepade gånger för att driva in vätska i peniscylindrarna. Efteråt trycks en ventil in på sidan av pumpen och cylindrarna töms. Eventuella risker och komplikationer med implantaten bör diskuteras med en läkare.