Gå direkt till huvudinnehållet

Godartad prostataförstoring

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Prostatan är en liten rund körtel som ingår i det manliga fortplantningssystemet och som sitter innanför ändtarmen vid urinblåsans bas. Dess främsta funktion är att släppa ut vätska i urinröret under ejakulation.

Vid ejakulation slungas sädesvätskan från testiklarna upp genom rör som kallas ductus deferens eller sädesledare. Sädesledarna löper bakom urinblåsan och leder in i prostatakörteln. På sin väg förenas sperman med sädesvätska och andra ejakulatkomponenter från tre källor, sädesblåsorna, prostatan och de bulbouretrala körtlarna. Vätskeblandningen, som kallas sperma eller ejakulat, strömmar sedan längs urinröret och ut ur kroppen via penisen.

Det är normalt att prostatakörteln växer under mannens liv. Det här kallas godartad prostataförstoring och ger oftast inte några problem förrän sent i livet.

Ett vanligt symtom på godartad prostataförstoring är att man märker skillnad vid urinering, på grund av att urinröret täpps till, och att blåsan fungerar sämre. Om det här lämnas obehandlat kan det leda till urinvägsinfektioner, skador på blåsa eller njurar, stenar i blåsan eller inkontinens. En läkare kan rekommendera en behandling utifrån hur svåra symtomen är.