Gå direkt till huvudinnehållet

Matspjälkning

Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Matspjälkning, eller matsmältning, är processen där mag-tarmsystemet tar upp viktiga näringsämnen från maten och omvandlar den till avfall. Att tugga maten i munnen är det första steget i processen. Saliven sätter igång matspjälkningen och den tuggade maten blir till en mjuk massa, eller matbolus.

Saliven smörjer bolusen för att göra den lättare att svälja, så att den enkelt kan glida ner i bakre delen av svalget och matstrupen. Bolusen passerar esofagussfinktern innan den kommer in i magsäcken. Inne i magsäcken frigörs saltsyra, som bryter ner stora födoämnesmolekyler till mindre.

Den smälta bolusen, som nu kallas kymus, passerar sedan den pylorussfinktern och kommer in i duodenum, den första delen av tunntarmen. Här bryts kymusen ned ännu mer av enzymer från bukspottskörteln, levern och gallblåsan och blir till ämnen som lätt kan tas upp och användas av kroppen. Slemhinnan på tunntarmens yta är kraftigt veckad och försedd med små fingerliknande utskott, som kallas villi. Villi ser till att den spjälkade födan kommer in i blodomloppet. Det är här i tunntarmen som alla näringsämnen och vitaminer tas upp.

Kymus kan färdas upp till omkring 6 meter genom tunntarmen, innan den passerar ileocekalklaffen och kommer in i tjocktarmen. I tjocktarmen tas nästan inga näringsämnen upp. Osmält kymus som kommer in i tjocktarmen betraktas som avföring. Avföringen blir allt fastare när den passerar genom tjocktarmen eftersom vatten ständigt återabsorberas. Avföringen samlas upp i ändtarmen eller i änden av tjocktarmen, tills hjärnan signalerar att den ska tömmas ut ur kroppen.