Gå direkt till huvudinnehållet

Levercirros

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Levern sitter i den högra, övre delen av buken och ingår i kroppens matspjälkningssystem. Den utför livsuppehållande funktioner som att bearbeta näringsämnen, alstra proteiner och lagra sockerarter eller glykogen. Levern reglerar också kroppens hormonnivåer, blodsocker, kolesterol och vätskebalans, filtrerar bort oönskade ämnen och hjälper kroppen att bekämpa infektioner.

Cirros är en kronisk leversjukdom som hindrar levern från att fungera normalt. Sjukdomen orsakas ofta av alkoholism, men kan också orsakas av hepatitinfektion, gulsot, och andra sjukdomar.

Skador på levern från alkoholism eller sjukdom gör att ärr bildas i levervävnaden. Ärrvävnaden hindrar ett fritt blodflöde genom levern och hindrar den från att fungera normalt.

Om den underliggande orsaken till cirros är kvar, till exempel om en alkoholist fortsätter att dricka alkohol, kommer cirrosen att fortsätta att utvecklas och leverfunktionen kommer att sjunka ytterligare. Även om orsaken till cirrosen åtgärdas kan leverskadorna inte repareras eller gå tillbaka.