Gå direkt till huvudinnehållet

Levercancer

Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Levern är det största organet inuti kroppen och sitter strax under revbenen på höger sida. Levern har många funktioner: den filtrerar bort avfall från blodet, den bildar enzymer och galla som hjälper till med matsmältningen och den bildar ämnen och hormoner som behövs för många kroppsfunktioner. Leverns celler kallas hepatocyter.

Levercancer klassas som antingen primär, som börjat i levern, eller sekundär, som spridits till levern från cancer i någon annan del av kroppen. Hepatocellulärt karcinom är den vanligaste typen av levercancer. Det uppstår i leverceller och förstör andra friska leverceller.

Om antalet cancerhepatocyter stadigt ökar, kan det bildas elakartade eller maligna tumörer. Vid tidiga stadier av levercancer finns inte så många symtom och den är därför svår att upptäcka. Om cancern växer kan det uppträda symtom som buksmärta, viktnedgång, illamående, kräkning, trötthet och gulsot, eller gulaktig hud och gula ögonvitor.

Just hur levercancer uppstår är okänt, men kroniska leverinfektioner, som virussjukdomarna hepatit B och C, och skrumplever kan öka risken för att utveckla sjukdomen. Män och personer över 60 har en ökad risk att få levercancer.

Det finns olika behandlingsalternativ, beroende på vilken typ av cancer det rör sig om, och i vilket stadium den befinner sig. Operation eller levertransplantation är bara möjligt om tumören är liten och är begränsad till levern. Om tumören är stor eller har spridit sig utanför levern kan cellgifter eller strålning lindra symtom och förlänga livet, men är inget botemedel.