Gå direkt till huvudinnehållet

Hepatit

Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Levern sitter i den högra, övre delen av buken och ingår i kroppens matspjälkningssystem. Den utför livsuppehållande funktioner som att bearbeta näringsämnen, alstra proteiner och lagra sockerarter eller glykogen. Levern reglerar också kroppens hormonnivåer, blodsocker, kolesterol och vätskebalans, filtrerar bort oönskade ämnen och hjälper kroppen att bekämpa infektioner.

Hepatitvirus följer med blodflödet i blodomloppet och angriper levern. Det finns flera typer av hepatit, där heptatit C är den farligaste formen. Hepatitviruset orsakar inflammation i levern. Friska celler ersätts med ärrvävnad, vilket gör att levern inte kan fungera normalt.

Det finns vaccin mot vissa former av hepatit, till exempel vaccineras riskgrupper rutinmässigt mot hepatit B. Om en person infekteras med något av hepatitvirusen kan en läkare ordinera läkemedel som lindrar några av sjukdomssymtomen. Det är också viktigt för infekterade personer att undvika alkohol och vissa läkemedel som kan ge mer skador på levern.