Gastrisk bypass
Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.
Matsmältningen börjar i munnen, där saliv och tuggrörelser bryter ned maten. Processen fortsätter i magsäcken, där maten omvandlas till en vätska som kallas kymus.
Därefter förs kymus in i tunntarmen. Här bryts födoämnen ner med hjälp av enzymer från bukspottkörteln och levern. Det är också i tunntarmen vi tar upp alla näringsämnen och vitaminer. Små fingerliknande utskott på tunntarmen, som kallas villi, hjälper till att ta upp födoämnen i blodet.
Gastrisk bypass är den vanligaste överviktsoperationen. I den första delen av operationen skapas en liten reservoar i magsäcken med häftklamrar. Det gör att patienten bara kan äta ungefär 30 gram mat åt gången. Den återstående, större delen av magsäcken skiljs från reservoaren, men tas inte bort. I det andra steget i operationen delas tunntarmen av strax nedanför duodenum, den första delen av tunntarmen. Därefter förs den andra delen av tunntarmen, jejunum, upp och ansluts till den nygjorda reservoaren. Duodenum ansluts sedan till den nya tarmänden.
Eftersom maten inte längre åker igenom duodenum, tar kroppen inte upp lika mycket näringsämnen och energi, vilket ger en kraftig viktnedgång. Bland komplikationerna som kan uppstå finns dumpningssyndrom, bråck och näringsbrist.