Gå direkt till huvudinnehållet

Gallstensanfall

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Enligt uppskattning har hundratals miljoner människor över hela världen gallstenar. De flesta av stenarna är så små att de bokstavligen sköljs igenom matsmältningssystemet utan att ge några symtom.

Gallstenar bildas i gallblåsan, som är ett litet päronliknande organ som befinner sig på kroppens högra sida nedanför levern. Gallblåsan är förbunden med levern och tarmarna via små rör eller gångar. Blåsan används som förvaringsbehållare för galla som produceras av levern. Galla är en enzymhaltig matspjälkningsvätska som hjälper kroppen att bryta ner fettrika födoämnen. När fettrika födoämnen intagits flyter gallan via gångarna in i tunntarmen för att hjälpa till vid matspjälkningen.

Gallan består av en blandning av ämnen som vatten, kolesterol, fetter, gallsalter och bilirubin. Om det uppstår obalans i denna blandning, till exempel genom att den innehåller för mycket kolesterol, bildas kristaller som stelnar i gallblåsan. Om kristallerna eller gallstenarna växer till sig ytterligare orsakar de mycket svåra smärtor när de passerar genom de trånga öppningarna i gallgångarna och in i tunntarmen.

Symtom på gallstensanfall kan vara ihållande och svår smärta i övre buken, samt illamående och kräkningar. Gallstensanfall kräver läkarbehandling.