Gå direkt till huvudinnehållet

Fekal inkontinens

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Matspjälkningsprocessen börjar i munnen där maten tuggas i småbitar. Ett enzym som finns i saliven hjälper också till att spjälka maten. Sedan transporteras blandningen ner genom matstrupen till magsäcken där matpartiklarna bryts ner ännu mer med hjälp av syror och enzymer.

Från magsäcken förs födan till tunntarmen där vatten och näringsämnen tas upp. Sedan förs födan vidare till tjocktarmen där det tas upp ännu mer vatten och det bara återstår avfallsrester. När resterna förs från tjocktarmen till ändtarmen signalerar nerver i ändtarmen att det är dags att stöta ut resterna.

Ändtarmen innehåller två ringmuskler, så kallade sfinktrar, som kontrollerar utsöndringen av avföring från kroppen. Både den inre analsfinktern, som inte är viljestyrd, och den yttre analsfinktern, som kan kontrolleras, måste slappna av för att avföringen ska passera.

Fekal inkontinens är oförmåga att kontrollera utsöndringen av avföring från kroppen. Den vanligaste orsaken till fekal inkontinens är kronisk förstoppning som får musklerna i analöppningen att töjas och försvagas. Fekal inkontinens kan också uppstå på grund av sjukdom eller skador på muskler och nerver i ändtarmen. I vissa fall kan det orsakas av psykologiska faktorer.

Behandling av tarminkontinens bör börja med att man tar reda på orsaken och vidtar åtgärder för att korrigera problemet. Det finns flera möjliga behandlingar, till exempel förändring av kosten, psykoterapi, tarmträning eller operation. En läkare bör rekommendera lämplig behandling.