Gå direkt till huvudinnehållet

Enzymer

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Matspjälkningen börjar i munnen där vi fysiskt bryter ner födoämnena med tungan och tänderna. Matpartiklarna förs sedan till magsäcken där de spjälkas ytterligare med sura magsafter. När maten lämnar magsäcken och kommer in i tunntarmen tillkommer flera matspjälkningsvätskor. Vätskorna innehåller enzymer som hjälper till i matspjälkningen.

Till exempel utsöndrar bukspottskörteln tre enzymer i tunntarmen: amylas, proteas och lipas. Dessa enzymer alstras också i tarmväggen. Enzymerna har särskilda bindningspunkter, som kallas receptorer, som gör att de känner igen och binder till en viss typ av näringsämne.

Till exempel bryter amylas ner kolhydrater, som finns i bland annat potatis och pasta. Proteaser hjälper kroppen att bryta ner de proteiner, som finns i till exempel kött, till små byggklossar som kan användas för att bygga upp kroppens vävnader. Lipaserna hjälper kroppen att bryta ner fetter och oljor. Vi får också viktiga enzymer från maten vi äter. Vissa anser att dagens matlagningsvanor förstör enzymer som normalt finns i födan. '

Det finns enzymtillskott som man kan ta, men det är viktigt att du informerar din läkare om vilka kosttillskott och vitaminer du tar.