Gå direkt till huvudinnehållet

Blindtarmsinflammation

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Appendix, eller blindtarmsbihanget, är en lillfingerformad vävnadssäck som sitter i den högra nedre delen av buken. Även om den förgrenar sig från första delen av tjocktarmen, har den ingen avgörande funktion för matspjälkningen.

Appendix kan infekteras av bakterier som finns i tarmsystemet. När appendix infekteras blir det svullet och inflammerat, vilket är den bakomliggande orsaken till den svåra smärtan vid blindtarmsinflammation. Symtom kan vara smärta och ömhet som uppstår i navelområdet och förflyttar sig mot den högra nedre delen av buken. Efter smärtan följer ofta illamående och kräkningar, lätt feber samt förstoppning eller diarré. Blindtarmsinflammation, är en av de vanligaste orsakerna till akuta bukoperationer hos barn.

Tillståndet är vanligare hos män än hos kvinnor och det är vanligast förekommande i de sena tonåren och tidigt i tjugoårsåldern.

Ett inflammerat appendix avlägsnas genom blindtarmsoperation. Om behandlingen dröjer kan blindtarmsbihanget brista, vilket leder till allvarliga infektioner.