Gå direkt till huvudinnehållet

Biliopankreatisk divergering

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Biliopankreatisk divergering med duodenal switch är en operation som ger en förminskning av magsäcken och ett minskat näringsupptag. Målet är att åstadkomma viktnedgång genom att förändra mag-tarmkanalen så att kroppen inte kan ta upp lika mycket näringsämnen och fett.

Vid operationens första del görs magsäcken mindre genom så kallad gastrektomi. Pylorussfinktern, mellan magsäcken och tunntarmen, och ett kort segment av duodenum, den första delen av tunntarmen, lämnas orörda. Genom att bevara den här delen av mag-tarmkanalen minskas risken för vanlig komplikation som kallas gastrisk dumpning.

Nästa steg i operationen är att dela tunntarmen, så att flödet av mat genom mag-tarmkanalen blir åtskilt från flödet av galla och bukspottssafter. Det här minskar upptaget av näringsämnen och fetter från tunntarmen, men kroppen kan ändå utnyttja matspjälkningsenzymerna. De två delarna av tunntarmen sammanfogas längre bort längs mag-tarmkanalen, nära tjocktarmen. Det gör att mat och enzymer kan blandas.

Det här är en komplicerad överviktsoperation som har visat sig ge en långvarig viktnedgång.