Gå direkt till huvudinnehållet

Utgjutning i lungsäcken

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Inuti bröstkorgen är lungorna omgivna av ett fuktigt membran, som kallas lungsäcken eller pleura. Små mängder vätska smörjer membranens ytor. Utgjutning i lungsäcken, pleurautgjutning, är en onormal ansamling av vätska mellan membranen.

Det kan bildas två typer av utgjutningar. Transsudativ utgjutning orsakas av en underliggande sjukdom som stör lungornas normala tryck, och gör det svårare för blodkärlen i bröstet att göra sig av med överskottsvätska inne i pleurahålan. Det här kan orsakas av hjärtsvikt, cirros och atelektas. Det kan också förekomma vid vissa ingrepp, till exempel peritonealdialys.

Exudativ utgjutning orsakas av lungsjukdomar som gör att lungsäcken blir inflammerad på grund av infektion eller sjukdom. Exudat bildas när lungsäcken blir inflammerad och vätskan inte kan passera genom membranen. Exudativa utgjutningar kan orsakas av cancer, lymfom, lungemboli, tuberkulos, asbestsjukdomar, eller skada.

Symtom på pleurautgjutning kan vara andfåddhet, bröstsmärta och hosta. Läkaren lyssnar på bröstet med ett stetoskop för höra om det finns minskade andningsljud eller ett gnidningsljud -- ljudet från lungsäcksmembranen som gnids mot varandra vid andning.