Gå direkt till huvudinnehållet

Pneumotorax

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Vid normal andning expanderar lungorna och dras sedan samman inne i brösthålan. Lungorna är inneslutna två vävnadslager – det kan liknas vid en knytnäve som har tryckts in i en ballong.

I utrymmet mellan lagren, som kallas pleurahålan, finns vätska så att lungorna kan glida smidigt längs bröstväggen. Om det kommer in luft i lungsäcken, kallas det pneumotorax. Så kallad traumatisk pneumotorax kan orsakas av en skada på bröstkorgen. En stöt eller ett stick mot bröstkorgen kan orsaka en liten bristning i lungytan, som får luft att luft kommer in i pleurahålan och stängs inne. Luftfickan ger ett tryck mot lungan som får den att kollapsa.

Så kallad spontan pneumotorax uppstår utan skada, och kan bero på lungsjukdomar som astma, emfysem eller KOL. Små luftfyllda blåsor kan bildas på lungorna. Om blåsorna brister kan de släppa ut luft i pleurahålan. Trycket från den inneslutna luften får lungorna att kollapsa. Men en spontan pneumotorax kan också uppstå hos en person som inte har några uppenbara riskfaktorer eller sjukdomar. Det här är vanligare hos rökare och hos män mellan 20 och 40 år.

Ventil-/övertryckpneumotorax är en allvarlig komplikation som kan uppstå vid alla typer av pneumotorax. Om fickan med innesluten luft inte kan komma ut och fortsätter att växa, kan det ökade trycket i pleurahålan pressa hjärtat och de stora blodkärlen till andra sidan av bröstet. Om det sker faller blodtrycket kraftigt. Det här är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar vård.