Gå direkt till huvudinnehållet

Lunginflammation

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

När vi andas strömmar luften via näsan nedför luftstrupen och in i allt trängre luftvägar som kallas bronker. Bronkerna grenas ut till ännu mindre bronkioler, och till sist till de små alveolerna. Här byts koldioxiden i blodet ut mot syre.

Lunginflammation är en allvarlig infektion eller inflammation i lungorna. Alveolerna fylls med var och annan vätska som hindrar syre från att nå blodet. Om det finns för lite syre i blodet kan kroppens celler inte fungera ordentligt.

Lunginflammation påverkar lungorna på två sätt. Lobär lunginflammation påverkar en lob i en lunga. Bronkiell lunginflammation, eller bronkopneumoni, påverkar båda lungorna fläckvis.

Lunginflammation är inte en enda sjukdom, utan kan ha över 30 olika orsaker. Men det finns fem huvudorsaker till lunginflammation: bakterier, virus, mykoplasma, andra smittämnen, som svampar eller olika kemiska ämnen.

Om du har symtom på lunginflammation ska du omedelbart kontakta sjukvården. Även om det ofta finns effektiv antibiotika är det viktigt med tidig diagnos och behandling.