Gå direkt till huvudinnehållet

Bronkiektasi

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

När vi andas strömmar luften via näsan nedför luftstrupen och in i allt trängre luftvägar som kallas bronker. Bronkerna grenas ut till de ännu mindre bronkiolerna, och till sist till till de små, sköra druvliknande blåsor som kallas alveoler. Här byts koldioxiden i blodet ut mot syre.

Bronkiektasi är en onormal nedbrytning och utvidgning av bronkerna på grund av återkommande inflammation eller infektion. Det gör att luftvägarna blir onormalt förstorade. Extra mycket slem brukar bildas, som samlas i luftvägarna. De fina hår som bekläder luftvägarna, cilier, förstörs också, vilket gör det svårare att hålla lungorna fria från damm och mikroorganismer. Eftersom cilierna inte längre fungerar är det också svårt att bli av med det slem som samlats i luftvägarna. Lunginfektioner är vanliga. En person kan ha medfödd bronkiektasi eller få den senare i livet på grund av andra lungsjukdomar.

De främsta symtomen på bronkiektasi är ständig hosta med mycket slem. Även man oftast mår bra – utan feber eller smärta – kan det också förekomma trötthet, viktnedgång, andfåddhet och pipande andning. Bronkiektasi kan behandlas på flera olika sätt, till exempel antibiotika eller andningsgymnastik.