Gå direkt till huvudinnehållet

Sköldkörtelmedicinering

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som sitter på halsens framsida. Inne i sköldkörteln finns miljontals folliklar. Här bildas ett hormon som används av alla celler i kroppen.

Inuti follikeln binder tyroglobulin till jod. Efter det klyvs tyroglobulin och bildar hormonet. Hypotyreos, eller underaktiv sköldkörtel, är ett tillstånd där sköldkörteln inte bildar tillräckligt med hormoner för att upprätthålla en normal cellfunktion. Vid hypertyreos bildas istället för mycket hormon. Den ändrade hormonproduktionen kan ge symtom i flera organsystem och som kan vara allt från lindriga till allvarliga.

Hypotyreos sker när inte tillräckligt med tyroglobulin binder till jod, vilket minskar hormonproduktionen. Hormonersättning används för behandling av patienter med underaktiv sköldkörtel, för att återställa hormonnivåerna. Hypertyreos uppstår när alltför mycket tyroglobulin binder till jod, vilket ökar hormonproduktionen. Hypertyreos behandlas med läkemedel som binder till jod och delvis blockerar hormonproduktionen, vilket återställer hormonnivåerna.