P-plåster
Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.
I kvinnans fortplantningssystem ingår livmodern, äggledarna och äggstockarna. Äggstockarna är två mandelformade körtlar på varsin sida om livmodern. De bildar könshormonen östrogen och progesteron som styr menstruationscykeln.
Förutom att bilda hormoner innehåller äggstockarna hundratusentals ägg. Varje månad gör hormoner att ägg mognar i äggstockarna. Oftast är det bara ett ägg som blir fullmoget och kan genomgå ägglossning och befruktning.
Befruktning kan bara ske under ägglossningen, den period i menstruationscykeln när det fullmogna ägget frigörs från äggstocken och färdas genom äggledaren. För att befruktning ska kunna ske måste en spermie befrukta det fullmogna ägget när det befinner sig i äggledaren. Ett tecken på att befruktning har skett är att ägget börjar klyvas, eller dela sig, till flera celler för att bilda en blastocyst. Blastocysten transporteras sedan nerför äggledaren och in i livmodern. Blastocysten måste inbäddas i livmoderslemhinnan för att ett embryo ska kunna utvecklas.
P-plåster är ett preventivmedel. Det lilla kvadratiska plåstret kan bestå av flera lager. Hormonerna östrogen och progestagen finns oftast i det undre lagret av plåstret, som placeras direkt på huden, oftast på skinkorna, magen eller överarmen.
Plåstret är ett hormonellt preventivmedel, vilket betyder att det tillför konstgjorda hormoner till blodomloppet, som påverkar den normala menstruationscykeln. Hormonerna förhindrar graviditet genom att förhindra att ägg frigörs från äggstockarna, gör slemmet i livmoderhalsen tjockare och hindrar därmed spermier från att nå ägget, och genom att tunna ut livmoderslemhinnan, endometriet, vilket hindrar ägget från att bäddas in.
Om man vill ha menstruationsblödningar:
- Ett plåster kan bäras i en vecka innan det behöver bytas ut. Det bör bytas ut samma dag varje vecka, tre veckor i rad. Plåstret bärs inte under fjärde veckan, då menstruationen inträffar.
Om man inte vill ha menstruationsblödningar:
- Om man vill slippa menstruationsblödningar varje månad kan man fortsätta att sätta på nya plåster efter tre veckor. Om man ändå får en blödning ska man ta av plåstret och får då en menstruation. När man har varit utan plåster i sju dagar ska man sätta på ett nytt plåster. Därefter kan man fortsätta att skjuta på menstruationsblödningarna genom att sätta på nya plåster varje vecka.
- Innan man börjar med denna metod bör man först ha använt p-plåster med uppehåll den fjärde veckan under två till tre månader, annars kan man få mellanblödningar.
P-plåster är ett receptbelagt läkemedel och innebär i princip samma risker som p-piller.