Gå direkt till huvudinnehållet

Kortikosteroider

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Binjurarna ingår i hormonsystemet, och reglerar nivåerna av flera olika hormoner i kroppen. De är små pyramidformade körtlar som sitter ovanför varje njure. Binjurarna bildar bland annat hormonet kortisol.

Kortisol har många funktioner, men den viktigaste är att extra kortisolmängder kan bildas för att hjälpa kroppen att hantera effekterna av infektion, skada och känslopåfrestningar.

I det här fallet har immunsystemets vita blodkroppar börjat angripa frisk vävnad i knäet, vilket ger en smärtsam inflammation. Men ibland räcker inte ens en ökad produktion av kortisol för att hämma immunförsvarets reaktion tillräckligt.

Kortikosteroider är läkemedel som kan andas in, tas som tabletter, strykas på huden eller injiceras i blodet eller i en muskel. De är syntetiska hormoner som är väldigt lika kortisol. De hindrar vita blodkroppar från att angripa vävnaden och minskar mängden inflammatoriska ämnen som dessa immunceller bildar.

Kortikosteroider används ofta för att behandla olika inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar, till exempel reumatoid artrit, SLE och vissa luftvägssjukdomar.