Gå direkt till huvudinnehållet

Klimakteriet

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Klimakteriet, eller övergångsåldern, är en normal process och inte någon sjukdom. Det inträffar vanligtvis några år före den sista menstruationsblödningen, menopaus, och fortsätter några år därefter. Menopaus inträffar vanligtvis i 44–55 års ålder (genomsnitt 52 år) och beror på att ägganlagen i äggstockarna har tagit slut. Äggstockarna kan därför inte reagera på de hormoner som stimulerar ägganlagen att mogna till befruktningsbara ägg.

När hormonerna i kroppen minskar kan det ge olika slags besvär. Svettningar är vanligt och så kallade värmevallningar i form av plötsliga vågor av hetta med efterföljande svettningar. Man kan också få humörsvängningar och sömnproblem, torra slemhinnor i underlivet och besvär med att ofta känna sig kissnödig.

En del kvinnor har inte några klimakteriebesvär alls, medan andra har besvär i många år. Man räknar med att ungefär tre av fyra kvinnor får någon form av besvär i samband med klimakteriet.

Hormonbehandling, HRT, har en positiv effekt på klimakteriebesvär. Att under en tid tillföra hormoner minskar besvären och kan öka livskvaliteten. Hormonbehandling under längre tid än fem år leder till en liten ökning av risken för bröstcancer. Man har även funnit en något ökad risk för blodpropp vid behandling med östrogentabletter. Därför rekommenderar man numera att hormonbehandling framför allt används vid uttalade besvär, och under kortare perioder – upp till fem år.